Velikani FSB100

Đuro Stipetić (1876.-1946.)
Đuro Stipetić (1876.-1946.)

Đuro Stipetić (1876.-1946.)

„Smjernica vaše izobrazbe jest stvaranje….“

Podijeli      

Na elitnom plesu tehničara u veljači 1926. godine rektor, prof. ing. Gjuro Stipetić, održao je govor u kojem je između ostaloga rekao:

"Smjernica vaše izobrazbe jest stvaranje, jest stvaran rad, a preko vas treba se čitavo naše društvo opet priviknuti radu, naučiti cijeniti i poštivati rad, vjerovati u moralnu snagu rada. Vi morate dovesti društvo do uvjerenja da je bolje raditi nego zarađivati, da je korisnija privredna i trgovačka politika nego politika trgovina. Za taj posao treba vas mnogo, trebaju čitave legije. Neka mi nitko ne govori o hiperprodukciji inžinjera! Nema nas dosta za najpreče potrebe u današnjim malešnim i mizernim prilikama, a kamo li kad se bude - vašim radom i vašom zaslugom - domovina dovinula do onog položaja koji joj prema njezinom prirodnom bogatstvu u svijetu pripada, a u kojoj ćete onda vi zauzimati položaj, koji vam po vašem značaju pripada, ne samo na tehničkom polju, već na korist domovine i u politici i u upravi države. Cilj daleki, ali cilj za kojim trebate ići. A dotle - radite - jer samo radom doći ćete do svijesti i vjere u svoju snagu, do prave slobode.

1920. godine prihvatio je službu redovitog profesora Kraljevske visoke tehničke škole u Zagrebu te odgojio prve generacije brodograđevnih inženjera. Bio je Rektor Visoke kraljevske tehničke škole u dva mandata, predstojnik Zavoda za mehaničku tehnologiju (1929.) i Rektor Sveučilišta u Zagrebu 1933. – 35.

Ing. Gjuro Stipetić osnovao je Zavod za brodogradnju 1936.-1937. godine, kojemu je bio predstojnik. Strojarsko-brodograđevni odjeli prvog i drugog godišta slušali su ga iz predmeta Mehaničke tehnologije i Elementi broda, dok je za treću i četvrtu godinu predavao Osnivanje broda, Brodogradilišta, Upravu i Pogon tvornica.

U javnom životu Hrvatske prof. Stipetić bio je vrlo aktivan. Kao istaknut stručnjak bio je angažiran u Tvornici vagona u Sl. Brodu i Hrvatsko riječnom brodarstvu. Bio je član Družbe hrvatskoga zmaja, od 1933.-35. predsjednik Francuskog instituta, od 1936. predsjednik Hrvatsko-njemačkog društva, koje je 1944. napustio zbog sukoba oko zaštite hrvatskih interesa. Ipak, to ga je stajalo nepravedne osude i smrtne kazne, koju su revolucionarne hrvatske vlasti izvršile nad njim 17.2.1946.

Prof. Đuro Stipetić jedini je ubijeni Rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Đuro Stipetić (1876.-1946.)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.