Velikani FSB100

Stjepan Prokofjević Timošenko (1878-1972)
Stjepan Prokofjević Timošenko (1878-1972)

Stjepan Prokofjević Timošenko (1878-1972)

Tijekom svoje kratke nastavne djelatnosti postavio je temelje tehničke mehanike na Sveučilištu u Zagrebu

Podijeli      

Stjepan P. Timošenko je jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika u u području mehanike. Smatra ga se ocem tehničke mehanike. Rođen je 1878. u malom mjestu Shpotovka u Ukrajini.

Bio je prof. mehanike u Kijevu i St. Peterburgu. U tada turbulentnim političkim vremenima, napušta Ukrajinu i 1920. dolazi u Zagreb na Tehničku visoku školu osnovanu godinu ranije (1919.), gdje predaje čvrstoću materijala. Bio je osnivač i prvi predstojnik Zavoda za ispitivanje gradiva (kasnijeg Zavoda za tehničku mehaniku).

Tijekom svoje kratke nastavne djelatnosti postavio je temelje tehničke mehanike na Sveučilištu u Zagrebu. Zagreb je napustio u ljeto 1922., nakon čega odlazi u SAD. Bio je profesor na Sveučilištima u Michiganu i Stanfordu. Umro je 1972. u Wuppertalu u SR Njemačkoj.

Stjepan P. Timošenko na poštanskoj marki u Ukrajini
Stjepan P. Timošenko na poštanskoj marki u Ukrajini

Njegov je značajan znanstveni doprinos u području elastične stabilnosti konstrukcija, teoriji poprečnih vibracija grede,postavio je teoriju savijanja grede koja je u znanstvenoj zajednici poznata pod imenom „Timoshenko beam theory“. To čini manji dio njegovih znanstvenih postignuća u području teorije elastičnosti.

Napisao je veliki broj znanstvenih knjiga i udžbenika koji su nezaobilazni pri proučavanju mehanike na tehničkim fakultetima. Bio je član osam akademija znanosti diljem svijeta. Dobio je osam počasnih doktorata na renomiranim svjetskim sveučilištima. Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen mu je 1956. godine.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.