Velikani FSB100

Leopold Sorta (1891.-1956.)
Leopold Sorta (1891.-1956.)

Leopold Sorta (1891.-1956.)

Otac hrvatske brodogradnje

Podijeli      

Tijekom I. svjetskog rata radio je u brodogradilištima kao inženjer za gradnju podmornica i ratnih brodova Austrougarske mornarice. Na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi počeo je predavati 1919. isprva kao izvanredni profesor, a potom i kao redoviti profesor (1923. – 1953).

Pokrenuo je i vodio izgradnju strojarskog laboratorija 1925. godine kojeg su koristile generacije studenata više od 50 godina.

Strojarski laboratorij 1925.
Strojarski laboratorij 1925.

Učitelj i profesor generacija inženjera strojarstva, a posebno brodogradnje. Potaknuo je razvoj stručne terminologije na hrvatskom jeziku 1920. godine.Učitelj i profesor generacija inženjera strojarstva, a posebno brodogradnje od 1919. godine na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi do 1953. godine na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Potaknuo je razvoj stručne terminologije na hrvatskom jeziku 1920. godine.

Leopold Sorta
Leopold Sorta

Držao je kolegije brodske linije, teorija broda, propeleri, brodski pomoćni strojevi i kotlovi, a neko vrijeme i ostale stručne predmete na Brodograđevnom odsjeku, te elemente strojeva, prenosila i dizala, ispitivanje strojeva na Strojarskom odsjeku. Osnovao je i vodio laboratorij za strojarstvo i brodogradnju, te prikupio bogatu biblioteku. Objavljivao je i prikupljao građu za brodograđevno-tehničku terminologiju, napisao skripta Teorija broda I i II, zaslužan je za osnivanje modernoga studija brodogradnje.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.