Velikani FSB100

Ljerka Bartolić (1917.–2002.)
Ljerka Bartolić (1917.–2002.)

Ljerka Bartolić (1917.–2002.)

Studente je poticala na redovito pohađanje nastave svojim stručnim i zanimljivim predavanjima te tako izgradila jak autoritet sveučilišne nastavnice koji su studenti cijenili

Podijeli      

Ljerka Bartolić bila je na FSB-u predavačica tehničkoga engleskog jezika od 1950. do 1981. Kao nastavnica kolegija koji pripadaju humanističkome, a ne tehničkome području, ostavila je duboki trag ne samo na fakultetu nego i u hrvatskoj leksikografiji. Studente je poticala na redovito pohađanje nastave svojim stručnim i zanimljivim predavanjima te tako izgradila jak autoritet sveučilišne nastavnice koji su studenti cijenili.

Autorica je udžbenika tehničkoga engleskog jezika za studente strojarstva i brodogradnje te dvaju iznimno vrijednih englesko-hrvatskih i hrvatsko-engleskih rječnika. Budući da mnogi engleski nazivi nisu imali hrvatske istovrijednice, primjenjujući moderna načela terminološkoga rada, stvarala je nove hrvatske izraze ili engleske interpretirala na deskriptivan način usuglasivši ih s nastavnicima stručnih područja. U rječnike je uključila i kolokacije koje su u uporabi u tehničkome jeziku, što je bila novost u hrvatskoj terminografiji. Kad je 1979. izašlo prvo izdanje Tehničkoga rječnika brodogradnje, strojarstva i nuklearne tehnike bio je to jedini rječnik takvoga profila u Hrvatskoj (i tadašnjoj Jugoslaviji) te prvi pokušaj cjelovitoga prikaza brodograđevnoga nazivlja te nazivlja nuklearne tehnike. Drugi je rječnik, Strojarski rječnik energetskog strojarstva i osnova strojarstva, izašao 1991. Rječnike su korisnici odmah prihvatili pa su ubrzo tiskana nova, a onda i izmijenjena i dopunjena izdanja.

Ljerka Bartolić (1917.–2002.) Ljerka i Ivo

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.