Velikani FSB100

Vladimir Devidé (1925.-2010.)
Vladimir Devidé (1925.-2010.)

Vladimir Devidé (1925.-2010.)

Bio je uvaženi profesor i matematičar

Podijeli      

Akademik Vladimir Devidé i njegov doprinos hrvatskoj znanosti i kulturi uvijek će ga isticati kao čovjeka koji je imao hrabrosti, volje i znanja da bude pionirom jednog prekrasnog duha među nama, na FSB-u, u Zagrebu, Hrvatskoj i šire.

Bio je uvaženi profesor i matematičar. Bio je vedar i znatiželjan, izvrstan kozer, duhovit i prepun volje da svoja znanja prenese na druge, da namjernike opskrbi rijetkom literaturom i knjigama koje se nisu mogle pronaći u nas. Bio je nepresušno vrelo podataka i duha, ideja. Bio je pravi je umjetnik riječi. Poslije svojih dalekih putovanja držao je predavanja u A dvorani, do posljednjeg mjesta popunjenoj studentima, nastavnicima i gostima. Interesantno, duhovito i slikovito je pripovijedao o svom doživljajima, razmišljanjima, matematici, knjigama, prijateljima. Mnogi se sjećaju njegovih citata koji su ih svakodnevno nadahnjivali, primjerice:

  • Matematika nije nipošto dosadna ili bez mašte, već naprotiv, poput plemenite djevojke koja uzvraća ljubav onom tko je voli i razumije.
  • Ne bi li se muzika mogla opisati kao matematika osjećaja, a matematika kao muzika razuma? Njihov duh je isti. Tako muzičar osjeća matematiku, a matematičar misli muziku. Jedna će pojačati osjećaj drugoj kad zasja ljudski um podignut u savršenstvo.
  • Matematika ne leži ukopana usred kontinenata egzaktnih znanosti; ona je na njegovim obalama, uz ocean umjetnosti.
  • Prava je matematika uvijek bila i lijepa, a prava je umjetnost uvijek bila i istinita.
  • Pri zasnivanju matematičkih teorija ili rješavanja teških problema osim logike i oštrog zaključivanja isto je tako neophodna intuicija, kreativna mašta i kombinatoričko prosuđivanje. Stoga i nije čudno da je među velikim matematičarima bilo i velikih umjetnika, kao i obrnuto.

Vladimir Devidé rođen je u Zagrebu u obitelji Francuza i Njemice. Volio je matematiku i crtanje, pa se nakon završetka Realne gimnazije dvoumio hoće li studirati matematiku ili će upisati umjetničku akademiju. Ipak, poštujući očevu želju, studirao je građevinu na Tehničkom fakultetu u Zagrebu i diplomirao 1951. godine. Tijekom studija profesor Željko Marković ga je postavio za demonstratora pri svojoj Katedri za primijenjenu matematiku. Kao student, u koautorstvu s Bogdanom Zelenkom, objavljuje 1948. i 1949. g. prve, rukom pisane, zbirke zadataka iz kolegija Matematika I,II,III i IV na Tehničkom fakultetu. I danas ih čuvamo u Knjižnici i na Katedri za matematiku FSB-a.

Vladimir Devidé
Vladimir Devidé

Po završetku studija radio je kao asistent kod profesora Danila Blanuše na Zavoda za primijenjenu matematiku najprije Tehničkog, a poslije Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1965. do umirovljenja 1990. bio je predstojnik Katedre za matematiku. Od 1990. bio je redoviti član JAZU i HAZU Za professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, izabran je 1990.g.

Predavao je i na postdiplomskom studiju na FSB-u, Gradevinskom fakultetu i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Radio je i kao gostujući profesor na institutu Albert Einstein u Jeruzalemu, na Monash sveučilištu u Melbourneu u Australiji, na Ohio Sate University u Columbusu u USA, kratko vrijeme je proveo i na akademijama znanosti u Varšavi i Pragu. Radio je dvije godine u Japanu na postdoktorskim studijima.

Njegov znanstveni interes bio je veoma širok i zadirao je u mnoga područja matematike kao što su elementarna geometrija, matematička logika, algebra, posebno teorija grupa, teorija skupova, formalizirana aritmetika i drugo.

Najzaslužniji je za pokretanje znanstvenog rada na matematičkoj logici u Hrvatskoj. Objavio je prvi udžbenik iz matematičke logike na hrvatskom jeziku. Znatno je pridonio da se veći broj matematičara u Hrvatskoj usmjeri u to područje matematike.

Objavio je 54 znanstveni rad u dva domaća i 13 inozemnih matematičkih časopisa, oko 300 stručnih i popularnih članaka iz područja matematike, 11 udžbenika i knjiga iz područja matematike.

Sudjelovao je na više od 20 matematičkih kongresa i simpozija u nas i u inozemstvu. Prilikom tih boravaka održao je oko 60 javnih predavanja iz područja svog znanstvenog rada.

Bio je član Association for Symbolic Logic, USA, zatim Odbora za Orijentalne studije JAZU, član Društva hrvatskih književnika, P.E.N. Centra Hrvatske, Haiku International Association, Japan, savjetnik World Haiku Association, počasni predsjednik Društva hrvatskih haiku pjesnika i počasni član Njemačkog haiku društva. Za svoj rad na području matematičkih znanosti, istaknuti doprinos i međunarodno promicanje razumijevanja Japana, te brojne kulturne i izdavačke poduhvate dobio je brojna priznanja u zemlji i inozemstvu.

Bio je u Hrvatskoj najpoznatiji promicatelj i proučavatelj japanske književnosti. Objavio je ukupno 17 knjiga poezije, esejistike i prikaza nekih područja japanologije. Sudjelovao je na međunarodnim natjecanjima haiku poezije i primio deset uglednih nagrada. Njegovim imenom nazvana je nagrada za najbolji haiku na engleskom jeziku koja se održava svake godine u Osaki.

Vladimir Devidé (1925.-2010.) Vladimir Devidé (1925.-2010.) Vladimir Devidé (1925.-2010.)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.