Velikani FSB100

Ranko Zgaga (1926-1991)
Ranko Zgaga (1926-1991)

Ranko Zgaga (1926-1991)

1971. godine dobio je Nagradu za znanost „Nikola Tesla“

Podijeli      

Dr. sc. Ranko Zgaga, redoviti profesor, osnovao je Zavod za materijale te je čitav niz godina obavljao funkciju predstojnika Zavoda.

Rođen je 1926. godine u Zagrebu gdje je završio gimnaziju, a 1952. godine diplomirao na Strojarskom odjelu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1954. godine sve do smrti 1991. godine radio je na FSB-u.

Radeći predano više od 37 godina na Fakultetu obrazovao je i odgojio niz generacija inženjera, magistara i doktora znanosti. Kao začetnik i voditelj usmjerenja „Materijali u strojarstvu“ na diplomskom i poslijediplomskom studiju njegovim je zalaganjem znanost i istraživanje tehničkih materijala zauzela važno mjesto u svim disciplinama na FSB-u.

Uređaj za ispitivanje žilavosti
Uređaj za ispitivanje žilavosti

Prvi je kod nas spoznao da znanost o materijalima predstavlja zaokruženo interdisciplinarno područje te zajedno s mehanikom, termodinamikom i mehanikom fluida predstavlja temelj visokoškolskog tehničkog obrazovanja. Posljedica toga je da je na FSB-u osnovan prvi Zavod za materijale na tehničkim fakultetima na južnoslavenskim prostorima.

Među prvima je premostio jaz između specifičnosti svojstava i ponašanja polimera, keramike i metala uvevši kolegij Materijali u I. godinu studija na FSB-u te primijenjena istraživanja na tim područjima.

Uređaj za ispitivanje žilavosti
Uređaj za ispitivanje žilavosti

Više se godina bavio ispitivanjem žilavosti iznimno krhkih materijala te konstruirao i izradio originalan uređaj za takva ispitivanja koji je korišten u izradi njegove disertacije te mnogih kasnijih znanstvenih istraživanja.

Za razradbu i uspješnu primjenu nove metode za ispitivanje mikrožilavosti dobio je 1971. godine Nagradu za znanost „Nikola Tesla“.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.