Lica FSB100

Mirela i Emil Hiti
Mirela i Emil Hiti

Mirela i Emil Hiti

Put do uspjeha uz širenje granica vlastitih mogućnosti

Podijeli      

 • Mirela Hiti Mirela Hiti

  Mirela Hiti

  diplomirala: 2003. (FSB)
  doktorirala: 2008. (Université Laval), MBA (Université Laval)
  zaposlena: Enmax (Calgary, Kanada) – Manager, Strategic Partnerships and Market Intelligence

 • Emil Hiti Emil Hiti

  Emil Hiti

  diplomirao: 2009. (FSB)
  Peace River Hydro Partners (Fort St. John, British Columbia, Kanada) – Senior Mechanical Lead Engeneer at Site C Project

Mirela i Emil Hiti dvoje su strojara s diplomama FSB-a koji od 2010. žive u Kanadi i rade u svojoj struci. „Kanada je opravdala naša očekivanja. Ovdje postoji uzečica 'samo je nebo granica', i doista je istina da ljudi ovdje mogu uspjeti na temelju svojih sposobnosti, znanja i trudaali i zahvaljujući trenutnim sretnim okolnostima. Rad i znanje ovdje se uistinu cijene.“, kaže ovo dvoje alumna FSB-a.

Mirela je diplomirala strojarstvo 2003. na procesno-energetskom smjeru te je nakon studija na FSB-u ostala kao znanstveni novak. „Dugo sam vremena razmišljala gdje bi bilo najbolje dalje proširiti svoje znanstvene interese u nekom od najboljih laboratorija u području infracrvene termografije i odlučila sam se prijaviti na Sveučilište Laval. Riječ je o jednom od vodećih svjetskih laboratorija u ovom području i na kraju sam tamo dobila stipendiju, upisala doktorat i doktorirala. Na FSB vratila sam se nakon tri godine.“ Sa FSB-a posebno se sjeća profesora Muftića. „Bio je svestran i genijalan u svemu čega se dotakne, čovjek nevjerojatno osebujnog karaktera, a tako jednostavan i skroman u svojoj beskrajnoj mudrosti. Ukratko – bio je da Vinci našeg doba i podneblja.“

Osim znanstvenih interesa, Mirela se nakon povratka u Hrvatsku željela baviti i profesionalnim radom u struci. Tako je relativno predvidivu i zacrtanu akademsku karijeru postupno zamijenila područjem konzaltinga, kojim se bavila četiri godine u Hrvatskoj i Kanadi. U to je vrijeme radila u različitim industrijama i sektorima – od telekomunikacija, do nafne industrije, energetike i financija, no najvećim dijelom u području strategije tehnologija. Zadnje četiri godine radi u Enmaxu, tvrtki u Calgaryju koja se bavi proizvodnjom i distribucijom električne erergije. Trenutno se nalazi na poziciji koja je vrlo bliska istraživanju, a bavi se partnerstvima u području inovativnih i „disruptive“ tehnologija koje imaju potencijal značajno promijeniti električne mreže i energetiku u cijelosti.

Moj je otac bio strojar, stoga i nije neobično što sam se odlučila za upis na FSB. No ipak, moram priznati kako sam kao srednjoškolka razmišljala o studiju arhitekture i o nekim drugim ne samo tehničkim studijima. Za upis na strojarstvo odlučila sam se nakon posjeta Smotri Sveučilišta u Zagrebu – znala sam da je to ipak najbolji izbor za mene i nisam se prevarila.“, kaže Mirela te ističe kako misli da je „stvarnost često puta nepredvidljivija od mašte“. Mogućnosti koje se otvaraju mladim ljudima nakon što završe FSB puno se šire od područja za koji su formalno obrazovani. „Kamo će te taj put odvesti, ovisi o tebi samom – o vlastitim odabirima.“, kaže.

Emil na gradilištu
Emil na gradilištu

Emilu je FSB bio blizak još od malih nogu. Kada god je s roditeljima iz rodnog Varaždina dolazio u Zagreb, prolazili su pokraj Južne zgrade Fakulteta. „Roditelji su mi uvijek govorili – ti ćeš studirati ili na FSB-u ili na FER-u. Budući da me matematika jako zanimala, odlučio sam se za strojarstvo jer je i moj otac strojar pa mi je to sve nekako bilo prirodno. Uvijek mi je govorio – moraš se upisati na neki muški studij!“, kaže kroz smijeh. Posebno je volio fluide i u lijepom mu je sjećanju ostao profesor Hrvoje Kozmar.

Mirelu je vidio na Fakultetu prije nego je otišla u Kanadu i nakon što se nisu vidjeli tri godine, došao je kod nje na konzultacije na šesti kat s pitanjima o mogućnostima upisa na doktorski studij u Kanadi. Posebno ga je zanimala robotika i mehanika i sanjao je o tome da ode na doktorat na Sveučilište Laval. Na kraju je s tim ciljem otišao u Kanadu, da bi na kraju ipak shvatio kako ga više zanima profesionalni rad u struci. Za stalno su se zajedno preselili u Kanadu u kolovozu 2010.

Emil je počeo raditi kao inženjer te je tokom godina napredovao na različitim inženjerskim pozicijama – od naftne industrije, u kojoj je bio projektni inženjer na paketima opreme za naftna postrojenja, prvo u uredu, a onda i na terenu na udaljenim lokacijma naftnih polja, do brodogradnje i strojarskih instalacija. Od travnja 2018. radi na najvećem projektu hidroelektrane u novijoj kanadskoj povijesti u vrijednosti od 9 milijardi dolara, u Britanskoj Kolumbiji, ponovno na terenu kao jedini profesionalni strojarski inženjer na gradilistu.

Nikada nismo požalili što smo se upisali na FSB. Dobili smo široka teorijska fundamentalna znanja i ona su nam bila podloga za dalje. Ipak, bilo bi dobro u studijski program uvesti više prakse kako bi studenti bili spremniji za tržište rada i kako bi dobili više praktičnih znanja.“, kažu na temelju svojih iskustava.

U slobodno vrijeme Mirela voli tango, eksperimentira u kuhanju, a voli i putovati, pogotovo kada to može povezati s poslom. Emil dugi niz godina svira klavir i to ga opušta. Ipak, budući da imaju malu kćerkicu, sada su više posvećeni roditeljskoj ulozi.

Sadašnjim i budućim studentima poručuju: „Dok studirate, otvorite oči. Nemojte godine studiranja provesti fokusirani na 'kap ulja u zličici' (op.a. citat Paola Coelha, Alkemičar), osvrnite se oko sebe i iskoristite mogućnosti koje vam se pružaju. Uskočite u izvannastavne aktivnosti na FSB-u i na Sveučilištu ili izvan granica Hrvatske, vezane za struku, ili još bolje, potpuno nevezane za nju, ovisno o interesima. Mi sami sebi postavljamo granice vlastitih mogućnosti, i što manje gledamo oko sebe, to su te granice uže. Granice nikada nisu tamo gdje ih mi vidimo, nego puno puno dalje, samo treba imati mašte da ih se prepozna te hrabrosti da ih poželimo dosegnuti.“

Mirela i Emil Hiti Mirela i Emil Hiti

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.