Lica FSB100

Ante Bakić
Ante Bakić

Ante Bakić

Fakultet me naučio da je sve moguće

Podijeli      

Godine 1995. upisao se na FSB, na kojem se nakon završetka studija zaposlio se kao znanstveni novak i ostao sljedećih 11 godina. Na kraju je postao docent u Zavodu za tehničku mehaniku. Vrijeme koje je proveo studirajući opisuje kao jedno od najljepših razdoblja u svom životu.

Od brojnih anegdota s kojima se susreo tijekom rada na fakultetu, izdvaja jednu nezgodu sa sretnim završetkom.

Radeći u Laboratoriju za eksperimentalnu mehaniku, izazvali smo požar koji je zahvatio cijeli laboratorij. Bilo je dima, vatrogasaca, policije – kao u filmovima. Na sreću, nitko se nije ozlijedio, a Uprava fakulteta pomogla nam je da ga vratimo u funkcionalno stanje.

Posebno hvali kolegijalnost na FSB-u. Nedugo zatim, nabavljali su komoru za povišene temperature i za tu su namjenu skupili potpise potpore više od osamdeset drugih kolega kako bi opremu dobili, što je „bilo imponirajuće“.

Nakon skoro dva desetljeća u Lučićevoj, prelazi u INETEC – Institut za nuklearnu tehnologiju, gdje radi i danas.

Pojavio se jedan crv u meni, želja da se okušam u poslovnom svijetu. Nije bilo lako otići s fakulteta jer je to jedna lijepa klima gdje se čovjek ugodno osjeća. Već sedam godina ovdje vodim Odjel za istraživanje i razvoj.

Glavna proizvodna područja kojim se institut bavi su robotski sustavi, sonde, elektronički instrumenti za provedbu nedestruktivnih ispitivanja u nuklearnim elektranama. Jednog od traženijih uređaja, Forerunner, uspjeli su prodati u SAD i Francusku, zemlje koje zajedno drže više od trećine svjetskih nuklearnih elektrana. Riječ je o robotu koji je sposoban pronaći male pukotine u parogeneratoru i tako spriječiti širenje radioaktivnosti u okoliš. Općenito, njihovi se uređaji koriste u više od 10 % svjetskih nuklearnih elektrana.

Jedno područje Antu osobito privlači: spoj strojarstva i medicine. Na fakultetu je ispitivao biološka tkiva poput igli ježinaca, ljuski školjki, čvrstoće kostiju i krvnih žila, a u INETEC-u predvodi razvoj medicinskoga uređaja, neurokirurškoga robota za operacije na mozgu koji se zove Nero.

INETEC uglavnom čine mladi ljudi. U svoj tim nastoje dovesti najbolje studente, kakav je svojedobno bio Bakić, što im polazi za rukom jer surađuju s velikim brojem visokoobrazovnih ustanova.

Fakultet ga je naučio da je sve moguće. Tehnička znanja koja je ondje stekao primjenjuje u konstrukciji robota. Nagrađen je i medaljom FSB-a, a studiranje mu je prošlo prebrzo.

Nadam se da će u budućnosti suradnja s fakultetom biti još veća“, istaknuo je Ante Bakić.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.