Lica FSB100

Aladar Urbanke
Aladar Urbanke

Aladar Urbanke

Teorijsku podlogu koju je dobio na faksu primijenio je u stvarnom životu

Podijeli      

  • Aladar Urbanke Aladar Urbanke

    Aladar Urbanke

    Diplomirao: 1979.
    HSMinformatika

Studij, na koji se upisao 1973., bio mu je zanimljiv i raznovrstan. Kako je završio V. gimnaziju u Zagrebu, gdje je bilo dosta matematike i fizike, FSB mu nije bio težak. Zbog toga je imao dosta slobodnog vremena i za puno drugih aktivnosti. Mnogo su izlazili, bavili se raznim športovima i družili se.

Sjećam se da smo puno kartali belu, preferans i kanastu te se znali šaliti da smo s vremenom provedenim u kartanju mogli završiti još jedan studij. Redovito smo išli i na brucošijade.

Diplomirao je na usmjerenju Automatizacije u strojarskoj proizvodnji kod mentora profesora Aurela Kostelića. Dandanas je prijatelj s kolegama s fakulteta, od kojih rado izdvaja profesore Doriana Marjanovića i Marija Esserta.

Po završetku fakulteta, poslovnu karijeru počeo je graditi u tvrtki Ericsson-Nikola Tesla kao tehnolog u proizvodnji, gdje su se radili dijelovi za telekomunikacijske centrale. U Tesli je i prvi put došao u doticaj s profesionalnim softverom za upravljanje proizvodnje, IBM-ovim rješenjem COPICS. Kolegiji na FSB-u poput Automatike, Hidraulike i Upravljanja te programi kao što je Fortran pomogli su mu u daljnjem radu.

Urbanke sa suprugom Blaženkom
Urbanke sa suprugom Blaženkom

Urbanke je 1988. sa suprugom Blaženkom otvorio kućnu radinost za programiranje, a dvije godine poslije i IT tvrtku pod nazivom HSM-Informatika. Tvrtka se pretežno bavi distribucijom softverskih programa, „poslovanjem u oblaku“ te interaktivnom edukacijom. Danas ih je u tvrtki tridesetak, a u isto toliko zemalja diljem svijeta prodaju svoje usluge i proizvode.

S poslom su došla i brojna putovanja. „Zbilja sam puno putovao. U najvećem su mi sjećanju ostali Kina, Japan i Tajvan. To su krajevi u koje vjerojatno nikad ne bih išao da nije bilo posla. Zatim, naravno, i sve europske zemlje, Amerika, Bliski istok i Turska.

Ove su godine upravljanje tvrtkom prepustili sinovima. Uvijek su pokušavali naći nišu gdje se tražila veća stručnost i specijalizacija. Tehnologija neprekidno napreduje, ali analitički i inženjerski pristup problemima koje je ponio s fakulteta ostali su.

Teorijsku podlogu koju sam dobio na faksu primijenio sam u stvarnom životu“, zaključio je.

Aladar Urbanke Aladar Urbanke

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.