Lica FSB100

Igor Klarić
Igor Klarić

Igor Klarić

Izabrao je faks koji ga je zanimao od malih nogu

Podijeli      

  • Igor Klarić Igor Klarić

    Igor Klarić

    Diplomirao: 1989.
    KLEX d.o.o.

Vrlo rano je odlučio da će studirati strojarstvo, jer je oduvijek bio fasciniran tehnikom, motorima i automobilima. Imao je, kaže, tu sreću da je završio MIOC, Matematičko-informacijsku gimnaziju opremljenu prvim osobnim računalima i visokom tehnikom, pa mu upis na FSB nije bio težak.

Većina studenata tada se zbog prijemnih ispita upisivala na dva, tri fakulteta. Ja sam izabrao samo faks koji me zanimao od malih nogu“, ističe.

S kolegama je volio igrati biljar, a ispite je rješavao u roku. Diplomirao je na katedri za Motore i motorna vozila kod profesora Jerasa s temom „Proračun i konstrukcija 2-cilindričnog boxer-motora“, kojeg je izradio na bazi komponenata Zastavinog motora 128.

Ubrzo su ga pozvali na razgovor za posao u Končar, koji mu je bio blizu s obzirom da je živio na Trešnjevci. Međutim, radno vrijeme započinjalo je u 6, što mu se nije svidjelo jer je, kao i većina mladih, bio naučen dizati se kasnije.

Zatim mi je došao profesor Opalić i ponudio mjesto mladog asistenta na Elementima strojeva. Za vrijeme studija bio sam demonstrator i radio na nekim projektima s profesorom, tako da sam prihvatio ponudu da počnem svoju karijeru na fakultetu“.

Igor Klarić, IRT 3000
Igor Klarić, IRT 3000

Godinu dana kasnije prelazi u njemačku firmu STIHL, gdje radi na razvoju konstrukcija i motornih uređaja. U Waiblingenu je došao do pozicije menadžera te voditelja projekata, a u razdoblju do 2003., kada se vratio u Hrvatsku, postao je suvlasnik šest patenata.

Držao se prvog dijela izjave profesora Kostelića iz Metodičkog konstruiranja, koji je rekao da „svaki pravi inženjer mora u životu triput promijeniti posao i dvaput ženu“. Tako je po povratku osnovao tvrtku Klex koja se bavi razvojem proizvoda te 3D printanjem. Trenutno ima četiri zaposlena i preko 50% prihoda ostvaruje prodajom svojih usluga na strano tržište.

Kako ga uz FSB vežu razne anegdote, valja podijeliti još jednu koje se prisjetio.

Profesor Muftić nam je u A dvorani držao predavanje iz Mehanike 1. Pred kraj prvog sata, popne se na stol, skoči s njega, upita nas Što ste vidjeli? te ode na pauzu. Nakon što se vratio s pauze, ponovio je pitanje, no nitko mu nije odgovorio. Nakon kraće neizvjesnosti i muka u dvorani napokon dođe i njegov odgovor: Slobodan pad…“, ispričao je za kraj.

Igor Klarić Igor Klarić Igor Klarić

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.