Lica FSB100

Kristijan Iličić
Kristijan Iličić

Kristijan Iličić

Samo teorijsko znanje je dobro, samo praktično znanje je dobro, ali jedno u kombinaciji s drugim je najbolje

Podijeli      

  • Kristijan Iličić Kristijan Iličić

    Kristijan Iličić

    Diplomirao: 1999.
    Doktorirao: 2011.

Kako je prije dolaska na fakultet već godinu dana radio u industriji, na FSB-u je 1994. prvo upisao šesti stupanj. Ni 25 godina poslije nije zaboravio što je punoj dvorani brucoša na prvom predavanju iz Elektrotehnike 1 rekao profesor Mario Essert:

Osnovna stvar koja vas mora pokretati je ljubav prema onome što radite.

Tehničke i prirodne struke, kaže, smatraju se težima, ali mu strojarstvo nije bilo teško jer ga jednostavno – voli. Istovremeno je radio u tvornici kotlova i termoopreme Toplota.

Još dok sam bio student, pojavio se problem s neispravnom pošiljkom kotla koji smo proizveli. Profesor Koharić s FSB-a zastupao je investitora, što je u meni kao zastupniku proizvođača izazvalo paniku jer im je on trebao biti na ispitu. Na sreću, našli smo kompromis i troškove podijelili na investitora i na nas.

Studij je završio 1999. i dvije godine poslije došao u Vodoopskrbu i odvodnju. Bio je glavni inženjer, do 2014. direktor vodoopskrbe, a danas je voditelj projekata u uredu direktora. Na poslu je prošao sve pozicije, a dao je i znanstveni doprinos u tom području.

S profesorima FSB-a na očevidu
S profesorima FSB-a na očevidu

U doktorskom sam radu iznio novu metodologiju načina na koji bi se gubitci najprije uočili, a zatim i suzila zona u kojoj se dogodilo puknuće cijevi. Pri tome se smanjuje potreba za skupom opremom te za brojem ljudi potrebnih za provedbu aktivnosti detekcije i lociranja gubitaka vode. Na taj način se povećavaju mogućnosti otkrivanja i otklanjanja curenja vode koja se standardnim metodama teško uočavaju i glavni su rizik od trajnih gubitaka u vodoopskrbnim sustavima.

Autor je knjiga: Mehanika fluida, Mehanika i termodinamika diskretnih i kontinuiranih materijalnih sustava te Matematičke osnove statistike.

Čovjek nešto zna kada pročita i nauči. Još više zna kada to ispredaje. A najviše kada to napiše. Nisam mogao biti u miru sa sobom dok ono što sam naučio nisam stavio na papir i napisao.

Na FSB-u je stekao brojna poznanstva koja održava i danas. Sa svojim mentorom Marijem Šavarom često diskutira o faksu i privredi. Najbolji mu je prijatelj Darko Smoljan, koji danas predaje na Katedri za termodinamiku.

Na fakultetu i na poslu naučio je da je samo teorijsko znanje dobro, samo praktično znanje je dobro, ali jedno u kombinaciji s drugim je najbolje.

Na Dunavu Na gradilištu U Cape Townu Iličić Kristijan: Rekracija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.