Lica FSB100

Diana Milčić
Diana Milčić

Diana Milčić

Od FSB-a do Grafičkoga fakulteta

Podijeli      

 • Diana Milčić Diana Milčić

  Diana Milčić

  Diplomirala: 1989.
  Znanstveno magistrirala: 1997.
  Doktorirala: 2001.
  Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Kao i većina studenata FSB-a, i Diana Milčić oduvijek je jako voljela matematiku, stoga je studij na jednom od fakulteta u tehničkom području bio njezin prvi odabir. Iako je razmišljala o Građevinskom i Šumarskom fakultetu te o studiju matematike na PMF-u, nakon završenoga MIOC-a iz Bjelovara je došla u Zagreb kao studentica strojarstva.

„Ipak sam se u zadnjem trenutku s matematike prebacila na strojarstvo i mislim da je to bila jako dobra odluka.”

U to je vrijeme od šestotinjak studenata koji su se upisivali na FSB, djevojaka bilo samo šezdesetak. “Najčešće smo se međusobno družili unutar svoje grupe, dakle nas desetak. Ja sam bila na smjeru konstrukcije. S obzirom na to da su uglavnom oko mene bili dečki, u slobodno se vrijeme razgovaralo o nogometu i 'muškim' temama.” Ističe kako na studiju nije osjetila nikakvu razliku u odnosu na muške kolege.“Budući da sam tijekom studija stanovala u studentskom domu, čini mi se da smo mi koji smo na studij u Zagreb došli iz drugih gradova, međusobno bili više povezani, pomagali smo jedni drugima, zajedno radili na projektima. Mislim da u to vrijeme okruženje nije bilo toliko kompetitivno, više je prevladavao timski rad.”

Iako je Bolonjski proces na FSB uveden od ak. god. 2004./2005. – i u tome je FSB bio prvi među svim visokoobrazovnim institucijama u Republici Hrvatskoj – Diana Milčić ističe kako je „duh Bolonje” u smislu kolokvija i načina studiranja na fakultetu bio prisutan i puno ranije. “Studij je bio težak. Puno smo učili. No kada se redovito radi, sve to ide.”

Nakon završetka studija sedam je godina radila u struci, prvo u tvrtki Končar – Generatori kao konstruktorica, pa u jednoj privatnoj tvrtki kao koordinatorica nabave, a potom u Tvornici kotlova i termoopreme Toplota Zagreb kao konstruktorica i voditeljica proizvodnje. “Moram priznati da mi je tijekom rada u struci ponekad bilo dosta izazovno, posebno u vrijeme kada sam bila voditeljica proizvodnje. Biti žena i voditeljica proizvodnje, raditi u pogonu okružena uglavnom muškarcima, nije uvijek bilo jednostavno, no iz tog sam iskustva puno naučila.”

Kao asistentica se vratila na FSB kod profesora Osmana Muftića, koji joj je bio mentor. “Profesor Muftić bio je poseban čovjek. Svima je pomagao i nesebično dijelio svoje znanje koje je bilo vrlo široko i bogato.” Diana Milčić rado se sjeća razdoblja na FSB-u i svojega rada sa studentima u Zavodu za tehničku mehaniku. “Mladim bih ljudima uvijek savjetovala da odaberu strojarstvo. Riječ je o području koje daje široka znanja, uči razmišljanju.”

Diana Milčić
Diana Milčić

Godine 2002. otvorilo se docentsko mjesto na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Zavodu za tehničku mehaniku, te se odlučila otisnuti u nove vode. Danas je redovita profesorica na Katedri za knjigoveštvo i ambalažu Grafičkoga fakulteta, gdje je obnašala i dužnost prodekanice za nastavu i znanost te dekanice u dva mandata. Iako i FSB i Grafički fakultet spadaju u skupinu tehničkih znanosti, pristupi se u tim dvjema strukama, dvjema tehničkim granama, dosta razlikuju, drukčiji je način rada, pa i organizacija. “U strojarstvu se svakom problemu pristupa projektno, radi se analiza te se traže optimalna rješenja.”

U slobodno vrijeme, već tri godine, uči španjolski jezik, a jako voli i putovati, u proteklih nekoliko godina osobito po Južnoj Americi. “Jedna od još uvijek neostvarenih želja mi je odlazak u Kambodžu. Kada sam imala 13 godina, gledala sam jedan dokumentarac i tada rekla: Ići ću jednom u tu zemlju.” Također, jako voli sport, a prije šest godina aktivno se počela baviti veslanjem. “Volim fizičku aktivnost, treniramo na Jarunu barem tri puta tjedno, odgovara mi mir i tišina. Dobra smo ekipa i iako sam se slučajno počela baviti veslanjem, već sam uspjela u osmercu osvojiti zlato na svjetskoj regati veterana.”, kaže uz smijeh i ističe kako se raduje svakom novom izazovu.

Diana Milčić

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.