Lica FSB100

Matko Jović
Matko Jović

Matko Jović

Živjeti zanimljiva vremena

Podijeli      

  • Matko Jović Matko Jović

    Matko Jović

    Diplomirao: 1990.
    Magistrirao: 1997.
    Business Media Croatia

'Znanje nije tek gomila činjenica koju zapamtite tijekom studiranja ili rada nego način razmišljanja koji omogućuje da usvajate nova znanja. I upravo je to najvažnija stvar koju možete naučiti na fakultetu.'

Jedna kineska izreka kaže: Dabogda živio u zanimljiva vremena, i premda se u svakom vremenu nađe dosta zanimljivoga, računalno doba učinilo je jako zanimljivim svaku poru našega postojanja, pa tako i znanost. Imao sam sreću zateći se na fakultetu u početcima uvođenja računala, najprije u različite izračune, potom i u konstruiranje te u konačnici u sve faze života nekoga proizvoda. Najprije kao demonstrator, a poslije i kao znanstveni novak odnosno asistent, sudjelovao sam u stvaranju Laboratorija za konstruiranje. U to smo doba doista radili sjajne stvari (vjerujem da moji kolege danas rade i bolje stvari) i bili jedni od rijetkih koji su tada imali mogućnost, ali i znanje, izrade složenih 3D modela. Radili smo za velike svjetske kompanije poput Tyrolie, Helle, ThysenKruppa, i uistinu je lijep osjećaj kad u ruke primite proizvod koji je najprije „oživio“ kao model u vašem računalu.

Matko Jović
Matko Jović

Iako sam nakon skoro 20 godina (što studija, što rada) napustio fakultet, znanje i iskustvo koje sam ondje stekao neprocjenjivo je i u mojem kasnijem radu. Premda može izgledati da za izdavanje i uređivanje magazina ne morate nužno imati visoku naobrazbu, a još manje magisterij, sve ono što znate, oblikuje vas, ne samo kao stručnjaka u nekom području nego i kao osobu, što se u konačnici vidi na rezultatima, bez obzira na to čime se bavili. Pri tome znanje nije tek gomila činjenica koju zapamtite tijekom studiranja ili rada nego način razmišljanja koji omogućuje usvajati nova znanja. I upravo je to najvažnija stvar koju možete naučiti na fakultetu.

Ono što je također jako važno jesu ljudi koje ste upoznali i s kojima ste se sprijateljili tijekom studija. Kolege i prijatelje sa studija nalazim na rukovodećim pozicijama u tvrtkama koje se bave najrazličitijim djelatnostima, a poznanstvo značajno olakšava komunikaciju i suradnju. Bez obzira na to radi li se o tvrtkama koje se bave strojogradnjom, gospodarskim ili osobnim vozilima, građevinskim strojevima, energetikom, tiskanjem, ispitivanjem, nadzorom, pa i trgovinom, budite sigurni da ćete u njima pronaći strojare. To također pokazuje širinu obrazovanja koje studenti stječu, ali i širinu njihovih interesa, zbog čega su u konačnici i odabrali određeni studij.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.