Lica FSB100

Ivica Mihaljević
Ivica Mihaljević

Ivica Mihaljević

Od nogometa do toplinarstva

Podijeli      

 • Ivica Mihaljević Ivica Mihaljević

  Ivica Mihaljević

  Diplomirao: 1991.
  Magistrirao: 1998.
  Doktorirao: 2016.
  HEP Toplinarstvo, OSIJEK

„Kume, najvažnije su ti prva i druga godina.“

Kad se u lipnju 1985. vraćao s međunarodnoga nogometnog turnira u Rijeci, otišao je na prijamni za strojarstvo na FSB-u, gdje je nakon objave rezultata bio 13. na listi. Između profesionalnoga nogometa i faksa, odabrao je strojarstvo.

Poslije prijamnoga ispita, odslužio je vojni rok i upisao se na fakultet.

Moj kum Ilkan Mihaljević rekao mi je: 'Kume, najvažnije su ti prva i druga godina. Tko te pozdravi, ne odzdravljaj. Najgore ti je društvo, povuče te i onda nema od fakulteta ništa.' Poslušao sam ga i prvu godinu očistio vrlo brzo.“

Uskoro se potvrdilo ono što im je na prvom predavanju iz Mehanike rekao profesor Jecić:

Sada je dvorana puna, na drugoj godini neće vas biti više od pola, a na zadnjoj godini studija ostat će samo prvi i možda drugi red.“

U sjećanju su mu još ostale brucošijade i restoran kantina, gdje se provodilo dosta vremena za ručak i stanke između predavanja.

Ivica Mihaljević
Ivica Mihaljević

Na faksu su imali jako dobru malonogometnu ekipu, a 1989. predstavljali su Hrvatsku na sveučilišnom prvenstvu bivše Jugoslavije u Nišu, gdje su osvojili 3. mjesto.

Iz toga vremena datira i jedna anegdota. Naime, nakon pobjede na tradicionalnom susretu brodara i strojara na Pivskom kupu 1990. godine, ekipa je otišla na zajedničku večeru. U dvoranu je ušao profesor Muftić, koji je baš taj dan imenovan za prvoga ministra znanosti u Vladi RH.

Mi smo se dignuli i zapljeskali mu, a u tom je trenutku iz toaleta izašao golman ekipe strojara, koji je mislio da plješćemo njemu, tako da je pobjedonosno dizao ruke u zrak.“

Nakon završetka studija počeo je raditi u HEP-ovu pogonu TE-TO Osijek, gdje je odradio pripravnički staž. Nakon toga radio je kao inženjer za eksploataciju, rukovoditelj Odjela te tehnički rukovoditelj Pogona Osijek u HEP-Toplinarstvu. I danas živi u gradu na Dravi sa suprugom i sinom.

U toplinarstvu je 28 godina, cijeli svoj radni vijek, i prošao je gotovo sva radna mjesta za jednoga strojarskog inženjera na pogonskoj razini. Teme njegova diplomskoga, magistarskoga i doktorskoga rada bile su vezane uz toplinarstvo i sustave daljinskoga grijanja.

Ponosan sam na faks i zahvalan dragom Bogu što sam odabrao i završio studij strojarstva na FSB-u“, rekao je za kraj.

Ivica Mihaljević Ivica Mihaljević Ivica Mihaljević

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.