100 godišnje priče

FSB Racing Team
FSB Racing Team

FSB Racing Team

Prvi je i najuspješniji hrvatski Formula Student tim

Podijeli      

Sve je počelo 2004. godine kada je jedan student FSB-a naišao na Formula Student natjecanja online.

Nakon uvjeravanja da mogu sudjelovati u natjecanju i dogovaranja s profesorima Katedre za motore i vozila i Studentskim zborom, napravljena je prezentacija. Projekt je započeo nakon prvog sastanka na koji je došlo oko 150 studenata, profesora i ostalih zaposlenika Fakulteta. Kako bi postigli ciljeve projekta, oživjeli smo Hrvatsku Studentsku Asocijaciju Strojarskih Fakulteta (HSA-SF) koja je u to vrijeme bila nekoliko godina neaktivna.

Danas su projekti FSB Racing Team-a prerasli u velike interdisciplinarne projekte u kojima studenti iz različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (FSB, FER, EFZG, FPZ, FKIT, Industrijski dizajn) koriste najbolje od stečenih znanja ali i produbljuju svoje znanje. Projekt prati i podržava Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB). Naš projekt sadrži različite aspekte; od promocije, razvoja i poboljšanja tehničkih znanosti u Hrvatskoj, uključujući poticaj za kreativan rad, sve do promocije Republike Hrvatske i njezinu visokoobrazovnu edukaciju širom svijeta.

FSB Racing Team
FSB Racing Team

Natjecanje potiče inovativnost i sposobnost studenata za primjenu teorijskih znanja naučenih na Fakultetu. Evaluacija bodovanja na natjecanjima je podijeljena na statički i dinamički dio. Statički dio sastoji se od Design izvještaja, Troškovnika, Business Plan Prezentacije i Tehničke inspekcije. Dinamički dio sastoji se od „Osmice“, Autokrosa, Utrke ubrzanja, Utrke izdržljivosti i mjerenja ekonomičnosti goriva.

Svi bolidi moraju proći tehničku provjeru kako bi se osigurala sigurnost na dinamičkim testovima. Tehničke provjere vrše ljudi iz izrazito kompetitivnog sudačkog kadra, npr iz Formule 1 ili WRC-a. Fokus natjecanja nije stavljen na najbrži auto, nego na inovaciju u primjeni teoretskog znanja pri izradi bolida jednosjeda.

Ključni dio projekta odlaska na natjecanja je financiranje, budući da je cijeli projekt financiran od strane sponzora i donatora. U ovom dijelu članovi tima pokazuju svoje marketinške i menadžerske sposobnosti. Prvo takvo natjecanje se održalo 1980-tih u SAD-u, a kasnije i u ostatku svijeta. Danas postoji preko 20 FS natjecanja diljem svijeta. Najprestižnija su ona u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj i Španjolskoj. Natjecanja su organizirana od strane organizacija kao što su iMeche – England, SAE – SAD, VDI – Njemačka itd. Natjecanja su međunarodna, pa tako na njima može sudjelovati preko 100 timova.

U dosadašnjih 15 godina postojanja, posjetili smo razna FS natjecanja. Najuspješniji smo bili 2014. godine u Silverstone-u, gdje smo u konkurenciji od 97 timova diljem svijeta osvojili 10. mjesto! Na prošlogodišnji uspjeh, ponovno na na Silverstone-u smo izrazito ponosni, u konkurenciji 81 tima osvojili smo 12. mjesto.

Za više informacija možete posjetiti FSB Racing Team Facebook stranicu, Instagram profil, web stranicu i YouTube kanal!

FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team FSB Racing Team

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.