100 godišnje priče

APOLLO 13: „ Huston … imamo problem“
APOLLO 13: „ Huston … imamo problem“

APOLLO 13: „ Huston … imamo problem“

Student profesora Bazjanca, zaljubljenik u svemir: Inž. Milojko Mike Vucelić

Podijeli      

Mike Vucelić (Milojko Vucelić 1930. - 2012.) bio je voditelj projekata u NASA-i, a u razdoblju od 1966. do 1978. bio je jedan od direktora Američkog svemirskog programa Apollo. Za svoja postignuća nagrađen je Predsjedničkom medaljom slobode. Nakon odlaska iz NASA-e, Mike je bio predsjednik uprave svoje tvrtke Ideal Electric.

Godine 1969., kada je lansiran Apollo 11, Mike Vucelic je zajedno s Geneom Krantzom upravljao misijom. Bio je odgovoran za rad komandnog modula Columbia i siguran povratak tri astronauta na Zemlju. U misiji Apolla 13, 1970 godine, zbog neočekivane eksplozije opskrbe gorivom, Mike Vucelic prva je osoba koja je primila poruku "Houston ... imamo problem". Tada je rukovodio timom koji je bio zadužen za spašavanje astronauta.

APOLLO 13: „ Huston … imamo problem“
APOLLO 13: „ Huston … imamo problem“

U diplomskom radu na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954. Mike je konstruirao elisu za zrakoplov CA-51, a kasnije je priznao: "Bolje da profesor Bazjanac nije došao provjeriti kako ta elisa radi jer nisam računao da se radilica zrakoplova okreće u suprotnom smjeru. To me je naučilo da tri puta provjerim stvari, a to se onda moralo odraziti i na sigurnost mojih kasnijih konstrukcija."

APOLLO 13: „ Huston … imamo problem“ APOLLO 13: „ Huston … imamo problem“

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.