100 godišnje priče

FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu
FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu

FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu

Projekt RONNA(Robotska neuronavigacija)

Podijeli      

Istraživanjima u projektu RONNA (Robotska neuronavigacija) razvijen je robotizirani sustav za stereotaktičku navigaciju s primjenom u neurokirurgiji. U lipnju 2018. godine RONNA je nagrađena s Best Integration and Innovation Award na 11. Hamlyn Symposium on Medical Robotics, u organizaciji Imperial College London.

Osnovni ciljevi projekta:

  • unaprijediti postupak stereotaktičke navigacije pomoću robotske tehnologije, povezujući digitalne snimke pacijenta, računalni plan neurokirurške operacije i upravljački sustav robota,
  • primijeniti dvoručnu konfiguraciju: jedan robot za usmjeravanje, a drugi za rukovanje instrumentima,
  • implementirati inteligentno i intuitivno upravljanje sustavom.

Do sada su razvijene četiri generacije sustava RONNA. Prve dvije generacije nastale su kao rezultat intenzivnih istraživanja tehnoloških koncepcija temeljem kompleksnih funkcionalnih zahtjeva i sigurnosna ograničenja. Zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj RONNA je unaprijeđena do kliničke i komercijalne razine. Konstruirane su modularne medicinske mobilne platforme za oba robota te je sustav dobio prepoznatljiv izgled. Nakon brojnih prekliničkih ispitivanja iznjedrena je treća generacija pomoću koje je 10. ožujka 2016. godine izvedena je prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija, čime je započela faza kliničkih ispitivanja sustava. To je ujedno i prva takva operacija u ovom dijelu Europe.

FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu
FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu

Četvrta generacija sustava RONNA, koja je trenutno u postupku kliničkih ispitivanja, sadrži niz poboljšanja u odnosu na prethodne generacije, prvenstveno u pogledu točnosti stereotaktičke navigacije, i koristi se na tjednoj osnovi u KB Dubravi, doprinoseći smanjenju postoperativne traume i bržem oporavku pacijenata.

Među najznačajnijim doprinosima projekta RONNA ističu se:

  • razvoj novih upravljačkih modela za interaktivno djelovanje robota u neurokirurškoj primjeni,
  • originalni sustav precizne robotske neuronavigacije,
  • oblikovanje specifičnih instrumenata za robotsku primjenu u neurokirurgiji.
  • razvoj novih postupaka u neurokirurškoj praksi temeljenih na primjeni robota.

Projekt je pokrenut 2007. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava i Hrvatskim institutom za istraživanje mozga. Idejni začetnici projekta su prof. dr. sc. Bojan Jerbić (voditelj projekta), doc. dr. sc. Darko Chudy i prof. dr. sc. Gojko Nikolić. Projekt je početno financiran kroz državni program za tehnologijski razvoj TEST i sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, potom dijelom pomoću međunarodnih sredstava UKF-a (Unity Through Knowledge Fund), Hrvatske zaklade za znanost i sada sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj – EFRR (Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije - RC 2. 2. 08).

FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu FSB robot RONNA u neurokirurgiji u Zagrebu

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.