100 godišnje priče

Laboratorij za emisije iz motora SUI
Laboratorij za emisije iz motora SUI

Laboratorij za emisije iz motora SUI

Projekt osnivanja Nacionalnoga referentnoga laboratorija za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve jedan je od najvrjednijih i najvećih projekata FSB-a

Podijeli      

Projekt osnivanja Nacionalnoga referentnoga laboratorija za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve jedan je od najvrjednijih i najvećih projekata FSB-a, kojemu su dodijeljena bespovratna sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt vodi Zavod za motore i transportna sredstva i voditelj Laboratorija za motore i vozila prof. dr. sc. Zoran Lulić.

Rezultat projekta je uspostava toga referentnoga laboratorija, koja će obuhvatiti rekonstrukciju i opremanje postojeće zgrade Laboratorija za motore i vozila, nabavu mjerne opreme za laboratorijska i terenska ispitivanja, edukaciju osoblja te u konačnici akreditaciju laboratorija.

Suzbijanje klimatskih promjena jedna je od pet naslovnih tema strategije Europa 2020., europske strategije za pametan, održiv i uključiv rast, a borba protiv klimatskih promjena jedna je od ključnih točaka na području zaštite okoliša. Projekt je relevantan i za specifični cilj – Unaprijeđeni sustav upravljanja i praćenja kakvoće zraka u skladu s Uredbom 2008/50/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća o kvaliteti zraka i čistijem zraku za Europu – uspostavom sustava inventara emisija u skladu sa smjernicama Europske komisije. Tim projektom Fakultet će doprinijeti unaprjeđenju informacijskoga sustava zaštite okoliša uspostavom baze i prikupljanjem podataka o emisijama onečišćujućih tvari u zrak iz sektora necestovnih pokretnih strojeva.

Mjerna oprema za laboratorijska i terenska ispitivanja i osoblje educirano za rad s tom opremom omogućit će uvođenje mehanizma za nadzor tržišta i odgovarajuću tehničku podršku mjerodavnim državnim tijelima za provedbu niza politika vezanih za poboljšanje kakvoće zraka i klimatskih politika.

Laboratorij za emisije iz motora SUI Laboratorij za emisije iz motora SUI Laboratorij za emisije iz motora SUI Laboratorij za emisije iz motora SUI

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.