Događanja

Plov za čisti Jadran
Plov za čisti Jadran

Plov za čisti Jadran

Jedriličarske sekcije od 2003. godine organizira PLOV ZA ČISTI JADRAN. Plov je namijenjen zaposlenicima u akademskoj zajednici, hrvatskoj i inozemnoj, studentima, alumnima FSB i pozvanim gostima.

Podijeli      

Plov je zamišljen kao kombinacija sportskih i društvenih zbivanja na kojima se na popularan način raspravlja o ekološkim pitanjima vezanim za očuvanjem čistog Jadrana i srodnim temama.

Upravo takva kombinacija događanja, gdje se plovi hrvatskim Jadranom, obilaze jedinstvena mjesta, naselja i otoci, usput se jedri i prijateljski, opušteno natječe, raspravlja o važnim pitanjima vezanim za očuvanje Jadrana što sličnijim onom kakvog smo naslijedili, pokazala se vrlo prihvatljivom. Broj sudionika Plova kreće se od 37 osoba na 5 jedrilica 2003. god. do 168 osoba na 24 jedrilice 2018. god. Interes je vrlo velik, neprekidno rastući, pa na žalost zainteresiranih i organizatora nadilazi organizacijske mogućnosti. Jer jedreći obići Kornate, Piškeru, Žut, Vis, Šoltu, Hvar, Brač, Drvenik, Zlarin, Žakan, Murter i živopisna naselja na njima te Skradin, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, naročito ne one koji su navikli na drugačija mora.

Očuvanje čistog Jadrana je glavna sporedna tema sudionika kad su izvan „cockpita“ jedrilica. Teme redovitih predavanja Plova i njihovi predavači poput: Utjecaj nautičkog turizma i transporta nafte na čistoću Jadrana, Nikola Ružinski, Slaven Dobrović; Čisti Jadran – Održivi razvoj, Darko Majer; Istraživanje morskih sisavaca u Hrvatskoj – Dupini u Jadranu, Tomislav Gomerčić; Pravni problemi zaštite okoliša – Tko su akteri i koliko su uspjeli, Josip Kregar, Kornati – nepoznato otočje, Vladimir Skračić; Numerička prognoza vremena Aladin – izazov nemogućeg, Kristian Horvath; Geologija jadranskog podmorja, Bruno Tomljenović; Terminali za ukapljeni prirodni plin na Jadranu, Boris Majcen; Akvatorij Tahiti vs Jadran – Croatian Sailing Team, Davor Mijatović; Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika u Jadranu – DA ili NE, Darko Majer, Franjo Šumanovac; Labradorsko more, Greenland i New Foundland – primjer kako očuvati Jadran, Mladen Šutej; Plastika svuda oko nas – Ksenija Vitale; Tumori kože i Sunce, Mišo Virag; same za sebe govore koliko su životne, suvremene i kompetentno predstavljene.

Plov je namijenjen zaposlenicima u akademskoj zajednici, hrvatskoj i inozemnoj, studentima, alumnima FSB i pozvanim gostima. Najviše posada dolazi s fakulteta SuZg, veleučilišta i instituta, sudjelovale su i posade sveučilišta u Stockholmu, Gdanjsku, Padovi, Mariboru i kao članovi posade još nekih inozemnih institucija. Veliko zadovoljstvo organizatora čini financijska potpora koja se pruža studentima da bi se olakšalo sudjelovanje u čemu redovito sudjeluju Uprava FSB, Organizacijski odbor Plova, PBZ, Oprema Ludbreg, Herz As i druge tvrtke.

Prema općoj ocjeni i reakcijama sudionika, Plov za čisti Jadran u potpunosti ispunjava očekivanja, a naročito se ističe ugodna i tolerantna akademska atmosfera za vrijeme same plovidbe i druženja izvan plovidbe. Posebno zadovoljstvo predstavlja sudjelovanje studenata FSBa ali i ostalih fakulteta, okupljenih u vlastite posade. Oni svojim pristupom zbivanju, ponašanjem i odnosom prema svim sudionicima predstavljaju sebe i matične fakultete na najbolji mogući način.

Ove ćemo godine na 17. plovu obilježiti i 100. obljetnicu studija strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Zabilježio: Tonko Ćurko

Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran Plov za čisti Jadran

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.