Priče sponzora

Centar za vozila Hrvatske

Centar za vozila Hrvatske

Na vozila se zbog njihove važnosti i utjecaja na društvo primjenjuju brojni propisi, a zajednički im je cilj povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, zaštita okoliša i zdravlja ljudi te ušteda energije

Podijeli      

Centar za vozila Hrvatske d.d. (CVH) obavlja djelatnost tehničkih pregleda vozila još od 1972. godine, kada se ta djelatnost obavljala tek u nekolicini zemalja Europe. CVH organizira i stručno prati rad svih stanica za tehnički pregled vozila (STP) u Republici Hrvatskoj te kontinuirano izdaje stručne upute za obavljanje tehničkih pregleda vozila i povezanih poslova. Neki od njih su održavanje i umjeravanje ispitnih uređaja u STP, osiguravanje odgovarajuće informatičke i tehničke podrške, provođenje osposobljavanja postojećih i budućih zaposlenika STP te uvođenje novih tehnologija.

Na taj način CVH osigurava stručno i zakonito obavljanje djelatnosti tehničkih pregleda i registracije vozila, produženja važenja prometnih dozvola, pregleda vozila za potrebe ispitivanja i utvrđivanja sukladnosti (homologacije) i ostalih. Posebno važna činjenica je povezanost svih STP u jedinstveni informatički sustav koji omogućuje prikupljanje i automatsku obradu podataka s tehničkih pregleda i registracije vozila. Analizom tih podataka je utvrđeno da gotovo svako četvrto vozilo u Republici Hrvatskoj ne ispunjava uvjete potrebne za prolazak tehničkog pregleda, što znači da četvrtina vozila predstavlja potencijalnu opasnost na cesti. Zbog toga je 2017. godine pokrenuta akcija „Ispravno je sigurno“, u okviru koje se vlasnike vozila informira o pozitivnim propisima i uvjetima koji moraju biti ispunjeni kako bi vozilo zadovoljilo kriterije tehničke ispravnosti, a sve s ciljem preventivnog djelovanja na smanjenje broja neispravnih vozila u prometu.

CVH istovremeno prati trendove u području tehničkih pregleda vozila te svojim prijedlozima nadležnim tijelima državne uprave doprinosi sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj. Između ostalog, CVH doprinosi povećanju sigurnosti u prometu i „Danima tehničke ispravnosti“, koji se održavaju dva puta godišnje, jednom za motocikle i mopede, a zatim i za automobile, kada u razdoblju od nekoliko dana vlasnici vozila mogu provjeriti tehničko stanje svog vozila bez plaćanja naknade.

CVH je i podupirući član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, a djeluje i društveno odgovorno, prije svega kroz osnivanje Zaklade "Stipo Lozić-Baškarad" kroz koju se stipendira napredne učenike srednjih škola općeg smjera i napredne studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija strojarskog, elektrotehničkog i prometnog smjera.

Detaljne informacije o poslovima CVH, aktualnosti, statistike i drugo možete pronaći na web stranici www.cvh.hr, na LinkedInu pod nazivom Centar za vozila Hrvatske te na Facebooku i Instagramu na profilima „Ispravno je sigurno“.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.