Priče sponzora

Crodux

Crodux

CRODUX je organiziran kao grupa energetskih kompanija, u privatnom vlasništvu, a sastoji se od Crodux derivata, Crodux Energetike, Crodux plina i Crodux Upstreama

Podijeli      

CRODUX je organiziran kao grupa energetskih kompanija, u privatnom vlasništvu, a sastoji se od Crodux derivata, Crodux Energetike, Crodux plina i Crodux Upstreama.

Crodux derivati d.o.o. se bavi uvozom, izvozom, distribucijom i opskrbom naftnih derivata. Zapošljava preko 1200 motiviranih djelatnika, a trenutno raspolaže s 88 benzinskih servisa diljem zemlje te skladišnim prostorima za naftne derivate u Zadru, Omišlju i Zagrebu. Posebno se ističu Crodux MaxPower goriva, proizvedena prema jedinstvenoj formuli i najvišoj EU normi EN 228 i EN 590, a koja motorima daju maksimalnu snagu, omogućuju zaštitu i bolji rad, smanjuju potrošnju goriva, a time i emisiju štetnih plinova. Već treću godinu zaredom, Crodux je ostvario status Superbrands te je ocijenjen visokom ocjenom stručnog vijeća u kategoriji „naftni derivati i plinovi“. Također, Crodux je prepoznat i u ugostiteljskom dijelu svog poslovanja koje se sastoji od restorana, bistroa i brojnih caffe barova te je dobitnik nagrade Best Buy Award za ugostiteljsku ponudu u sklopu benzinskih servisa.

Crodux Energetika d.o.o. djeluje kao projektno društvo osnovano radi razvoja, izgradnje i upravljanja Projektom: „Regulacijske elektrane kombiniranog ciklusa“ skr.eng.CCPP (Combined cycle power plant), najvećeg privatnog ulaganja u energetski sektor u Republici Hrvatskoj. CCPP je tzv.“ Greenfield“ investicija i prva je takva elektrana u Republici Hrvatskoj. Nazivna snaga ove elektrane je 240 MWe, a koristiti će se za proizvodnju električne energije u razdobljima vršnih potreba za električnom energijom. Regulacijske sposobnosti elektrane važne su za stabilnost i pouzdanost energetskog sustava Hrvatske, a elektrana je nužna za daljnji razvoj i uključivanje novih proizvodnih kapaciteta iz nestalnih i nepouzdanih izvora proizvodnje kao što su vjetar i sunčeva energija te za njihovu integraciju u energetski sustav Hrvatske.

CCPP je koncipiran na tehničkom rješenju kojim su primijenjene najsuvremenije dostupne tehnike te je postignuta visoka energetska učinkovitost kao i vrhunske tehničke karakteristike što joj uz fleksibilnost osigurava i konkurentnost na tržištu.

Kao novina i pogled u budućnost, prostor za smještaj postrojenja za sakupljanje ugljika rezerviran je unutar lokacije elektrane i izgraditi će se kako bi se u potpunosti neutralizirao CO2.

CCPP Slavonski Brod kao energent koristi prirodni plin, ekološki prihvatljiv energent i jedini raspoloživ izvor energije iz fosilnog goriva u Hrvatskoj. Prirodni plin je Strategijom RH prepoznat kao važan energent u prijelaznom razdoblju ka ostvarenju vizije niskougljične energije, kako bi se amortizirale sve neizvjesnosti koje sa sobom nose nove tehnologije, posebno one koje se tek razvijaju.

Pored značajnih financijskih sredstava za razvoj, istraživanja, projektiranje, izgradnju, održavanje i upravljanje ovakvim sofisticiranim postrojenjima, nužan uvjet su visoko obrazovani stručni kadrovi.

Crodux plin d.o.o osnovan je 2009. godine kada započinje svoje poslovanje u sferi opskrbe tekućim naftnim plinom. Tijekom razvoja, u razdoblju od 2009. -2019. godine, društvo je izgradilo 4 terminala za ukapljeni naftni plin na području cijele RH, proširilo je svoje poslovanje na trgovinu i opskrbu prirodnim plinom i električnom energijom, te razvija čitav niz projekata u energetskom sektoru. Nakon izlaska iz poslovanja trgovine i opskrbe tekućim naftnim i prirodnim plinom, te električnom energijom Crodux plin svoje poslovanje fokusira na razvoj započetih energetskih projekata, između kojih je i izgradnja plinovoda za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije u Bosanskom Brodu.

Crodux Upstream

Crodux je 2018. godine započeo s aktivnostima na osnivanju i razvoju Upstreama kao primarne djelatnosti naftne industrije.

Analizirane su mogućnosti pronalaženja neotkrivenih rezervi nafte i plina u hrvatskom podzemlju i izrađene prosudbe potencijala pojedinih područja u Hrvatskoj. Ustanovljen je znatan potencijal ponuđenih blokova, izrađen je portfelj s više od 40 prospekata, kako na blokovima na kojima su već otkriveni ugljikovodici, tako i na Green field blokovima Sa-11 i Sa-12, koji su u konačnici nakon provedenog javnog natječaja dodijeljeni za istraživanje.

Namjera je, uz ostale Upstream djelatnosti, investirati u istražno bušenje, sa ciljem otkrivanja novih područja za proizvodnju ugljikovodika uz proširivanje spoznaja o geološkoj građi prostora.

Planira se nabava opreme prema svjetskim standardima u naftnoj industriji, angažiranje stručnjaka s iskustvom u procesima istraživanja i proizvodnje, zapošljavanje mladih stručnjaka koji će činiti tim za vrijeme intenzivnog istraživačkog razdoblja zajedno s iskusnim kolegama i managerima već angažiranim u Croduxu.

Uz primjenu suvremenih metoda, na modernim softverskim platformama, usko surađujući sa znanstvenim institucijama, uz iskustvo i znanje kadrova, stvara se operativna kompanija za istraživanje i proizvodnju nafte i plina na hrvatskom vlasništvu, sposobna za širenje u inozemstvu.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.