Lica FSB100

Milan Kljajin
Milan Kljajin

Milan Kljajin

Inovativnost u razvoju proizvoda put je ponovne afirmacije strojarske struke

Podijeli      

 • Milan Kljajin Milan Kljajin

  Milan Kljajin

  Diplomirao: 1974.
  Znanstveno magistrirao: 1980.
  Doktorirao: 1995.
  SFSB Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
  Sveučilište Sjever, Varaždin

Milan Kljajin upisao se na studij strojarstva na FSB-u 1968., kada je nakon završene srednje škole strojarskoga smjera u Sremskoj Mitrovici iz Vojvodine stigao u Zagreb.

„Moj je otac bio strojobravar i želja mu je bila da ja postanem strojarski tehničar, no ambicije su mi bile veće – želio sam studirati.“

Budući da su u Zagrebu živjeli majčini roditelji, uz obiteljsku potporu stvorili su se preduvjeti za odlazak na studij. „Kada iz jedne potpuno drugačije sredine dođeš u veliki grad kakav je Zagreb, razumljivo je da si pomalo zbunjen i uplašen, a istovremeno i impresioniran. Studij je bio težak, obveza je bilo mnogo, morao sam s vremena na vrijeme ponešto i zaraditi jer roditelji nisu mogli pokriti sve troškove“, kaže te ističe kako je posljednje dvije godine studija imao studentski kredit, dobiven od tvornice "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda. Osim što mu je znatno pomogao u pokrivanju studentskih troškova, taj ga je kredit istodobno potaknuo da se okrene konstrukcijskom smjeru, na kojem su se proučavala vozila, lokomotive i vagoni. „Diplomirao sam, znanstveno magistrirao i doktorirao na FSB-u u Zagrebu. Bila je to generacija u kojoj su bili današnji profesori Milan Opalić, Tomislav Filetin, Antun Galović, Boris Halasz. Imam lijepe uspomene na FSB.“

Nakon diplome zaposlio se u Tvornici vozila i opreme "Đuro Đaković", gdje je radio na različitim inženjerskim poslovima više od 15 godina. Po završetku znanstvenoga magisterija na FSB-u, 1980. počeo je raditi na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, na kojem je danas redoviti profesor u trajnom zvanju. Budući da je jako volio konstruiranje i projektiranje, godinama se zauzimao da se na SFSB-u osnuje konstrukcijski smjer, što mu je na kraju i uspjelo kada je bio voditelj Katedre za strojarske konstrukcije. Nakon što je tijekom 1997. kao gostujući znanstvenik i nastavnik boravio na TU-u Berlin u sklopu DAAD stipendije kod pokojnoga profesora Wolfganga Beitza, na SFSB-u je osnovao Laboratorij za razvoj proizvoda LECAD Slavonski Brod. „LECAD je danas dio LECAD Group Ljubljana, čiji je osnivač moj veliki prijatelj i kolega prof. dr. sc. Jožef Duhovnik“, ističe s ponosom.

Milan Kljajin u Pekingu 2014. – Beijing Key Lab for Logistics Mangement and technology
Milan Kljajin u Pekingu 2014. – Beijing Key Lab for Logistics Mangement and technology

Profesor Kljajin već je 26 godina član uređivačkoga odbora i tehnički urednik, a više od 15 godina i zamjenik glavnoga urednika znanstveno-stručnoga časopisa Tehnički vjesnik. Također, već je nekoliko godina glavni urednik znanstveno-stručnoga časopisa Tehnički glasnik. Oba su časopisa indeksirana u značajnim svjetskim bazama.

Razmišljajući o svojim studentima, budućim inženjerima strojarstva, kojih na smjeru konstruiranje i razvoj proizvoda na SFSB-u diplomira dvadesetak godišnje, sa željenjem konstatira kako veći dio njih odlazi iz Hrvatske i uspješno se zapošljava diljem EU-a i svijeta.

Krajnje je vrijeme da se cijelo društvo okrene razvoju i potvrdi da stvarno može bolje. Iako mala zemlja, mislim da Hrvatska ima ogromne šanse u inovativnom razvoju proizvoda. Uvjeren sam da industrijskom proizvodnjom inovativno razvijenih vlastitih proizvoda, koja nas jedina može izvući iz trenutne teške situacije, ne bismo imali problema s odljevom inženjera koje obrazujemo, a i lokalni napredak bio bi puno izvjesniji.“

U slobodno vrijeme profesor Kljajin često ide u kazalište, a voli i putovati. Član je LIONS kluba Slavonski Brod, u kojem je aktivan te nastoji humanitarno djelovati u granicama svojih mogućnosti.

London Eye (2018.) Obitelj Kljajin u Annecyu (2019.) Milan Kljajin

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.