Lica FSB100

Duško Čorak
Duško Čorak

Duško Čorak

Bez prečaca do izvrsnosti

Podijeli      

 • Duško Čorak Duško Čorak

  Duško Čorak

  Diplomirao: 1966.
  Magistrirao: 1972. FSB
  Doktorirao: 1977. ETF
  Institut za nuklearne tehnologije - Inetec

Ponosni smo kada naši inženjeri naprave proizvod koji je predmet ne samo našeg nego i divljenja stručnih timova diljem svijeta.

Iz današnje perspektive, mogu slobodno reći da su nuklearne elektrane zasigurno najveće tehnološko dostignuće ljudskoga uma. Energiju atoma danas možemo iskoristiti za proizvodnju električne energije, koja je pretpostavka održivog razvoja na našem planetu. Samo najbolji stručni timovi u svijetu mogu se uhvatiti u koštac s najvećim izazovima kao što je npr. kontrolirana fuzija.

Ponosni smo kada naši inženjeri naprave proizvod koji je predmet ne samo našeg nego i divljenja stručnih timova diljem svijeta. Takve proizvode stvaramo svaki dan i sretni smo što INETEC – Institut za nuklearnu tehnologiju, koji sam osnovao prije 28 godina, i Hrvatska kroz taj segment postaju prepoznatljivi u svijetu. Na tom putu ključ je obrazovanje.

Gledajući unatrag, moj put se ne može pohvaliti prečacima, ali me doveo do mjesta gdje se jasno vidi kako nove tehnologije utiru put tehnologijama budućnosti, kao i generacije novim generacijama.

Srednju školu završio sam u Rijeci. U svojoj generaciji bio sam jedan od najboljih učenika, pa sam očekivano nastavio daljnje obrazovanje na studiju. Imao sam sklonost prema matematici, no od studija matematike odgovorio me profesor hrvatskog jezika. Savjetovao me kako je svrsishodnije upisati se na studij tehnike i postati „gospodin inženjer“, umjesto nastavnika matematike. Poslušao sam ga, no na red je došla nova dilema: trebam li izabrati brodogradnju, o kojoj sam maštao kao dijete rođeno i odraslo na moru, ili se opredijeliti za strojarstvo i osloniti na svoje računarske vještine umjesto vještina crtanja i projektiranja brodova. Bio sam realan i racionalan te se opredijelio za strojarstvo.

Bio sam dio prve generacije postdiplomskog studija na FSB-u od 1969. te ga završio 1972., koliko se sjećam, možda prvi u generaciji. Nažalost, doktorski rad 1975. nisam mogao prijaviti na FSB-u jer na energetici nije bilo niti jednog profesora s doktorskim zvanjem. Tako sam na poziv pokojnoga prof. dr. sc. Hrvoja Požara prijavio svoju disertaciju na FER-u i obranio je 1977.

Oko 1985. FSB me pozvao da držim kolegij Nuklearne elektrane najprije na postdiplomskom studiju, potom na redovitom studiju. Taj sam kolegij držao nekoliko godina dok nije ugašen.

Duško Čorak
Duško Čorak

Osnivanje Instituta za nuklearnu tehnologiju - INETC 1991. godine bio je logičan korak u mojoj karijeri, premda, s obzirom na ratne okolnosti, zasigurno ne lagan.

Od osnivanja do 2006. obnašao sam funkciju direktora. U toj ulozi, bio sam odgovoran za razvoj svih poslovnih aktivnosti te za stvaranje dugoročne strategije rada i vođenje. Nakon toga, s pozicije vlasnika, zajedno s kćeri dr. sc. Zrinkom Čorak, usmjeravam rad i strategiju razvoja. U proteklih 28 godina INETEC se razvio u vodeću organizaciju u svijetu za razvoj sustava za ispitivanje vitalnih komponenti nuklearnih elektrana te za provedbu samih ispitivanja.

U institutu je zaposleno više od 80 djelatnika. Gotovo 80 % zaposlenika diplomirani su inženjeri. Većina su diplomirani inženjeri strojarstva ili, prema sadašnjoj nomenklaturi, magistri strojarstva. U posljednje vrijeme najveći broj novozaposlenih dolazi s odjela konstrukcija i mehatronike.

U institutu razvijamo sustave za ispitivanje vitalnih komponenti nuklearnih elektrana (gotovo svih komponenti u nuklearnom otoku). Posebno treba istaknuti da je INETEC-u povjeren zadatak razvoja sustava za ispitivanje ITER-a (International Thermonuclear Experimental Reactor). To je potvrda da INETEC razvija i proizvodi sustave za ispitivanje najviše tehnološke razine u svijetu. Ispitni sustavi i analize koje oni omogućuju prijeko su potrebni alati za dokazivanje integriteta nuklearnih elektrana, što je pretpostavka za potvrđivanje uvjeta za sigurnost rada nuklearne elektrane. Prema tome, doista sam ponosan da naši inženjeri mogu napraviti proizvod koji je predmet divljenja, u smislu da mi danas instrument za vrtložne struje koji je prije imao dimenzije 60 x 60 x 60 cm stavimo u čip 6 x 6x 1 mm. I koji je definitivno najbolji na svijetu. INETEC-ovi stručni timovi daju važan doprinos u tom ostvarenju.

Stoga smo pokrenuli i nagradu za izvrsnost INETEC koju dodjeljujemo svake godine na FSB-u i FER-u.

Željeli smo poslati poruku studentima da postoje ljudi i organizacije koji cijene izvrsnost i kojima je ta izvrsnost potrebna. Jer bez zadržavanja te izvrsnosti u Hrvatskoj ne možemo očekivati da ćemo se uspjeti poravnati s visokorazvijenim zemljama.

Težište mora biti zadržavanje upravo tih kadrova koji su ambiciozni, koji su vrijedni i koji su željni uspjeha. Ono što mi njima osiguravamo ovdje zapravo je mogućnost za takvo stvaralaštvo, i oni se svakodnevno uvjeravaju da su uvjeti koje smo mi njima ovdje stvorili bolji od onih koje su mogli vidjeti u visokorazvijenim zemljama i u tim velikim korporacijama.

Isto tako, kao obol svemu,  nedavno smo osnovali Zakladu ITER MEUM ILLUMINA, u prijevodu „Osvijetli moj put“, koja ima za svrhu poticati izvrsnosti omogućavanjem školovanja i poticanjem inovativnih i znanstvenih projekata, čime se stvaraju pretpostavke za povećanje kompetencija društva, a krajnji je cilj osigurati održivi društveni i gospodarski razvoj Republike Hrvatske te promicati humanitarno djelovanje.“

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.